Światowy Dzień Pszczół, obchodzony 20 maja, został ustanowiony przez ONZ w 2018 roku z inicjatywy Słowenii. Jego celem jest podkreślenie roli pszczół w produkcji żywności oraz zwrócenie uwagi na zagrożenia, które im grożą.
Ponad 87 procent gatunków roślin na świecie jest zapylanych przez pszczoły i inne owady. Pszczoła miodna nie tylko znacząco zwiększa plony rolników, ale również produkuje cenne produkty pszczele, takie jak miód, wosk, pierzga, propolis, mleczko i jad pszczeli.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przypomina, że każdy może wspierać ochronę pszczół. Oto najprostsze sposoby, by to zrobić:
- zapraszanie pszczół do swojego ogrodu;
- troska o środowisko naturalne;
- pozostawienie części trawnika nieskoszonego, aby mogła tam powstać kwietna łąka;
- sadzenie lub sianie roślin miododajnych kwitnących w różnych terminach;
- unikanie wypalania traw, łodyg i zeszłorocznych kwiatów, ponieważ wiele owadów znajduje tam schronienie;
- tworzenie dla pszczół miejsc z wodą (tzw. poidełek) z drobnymi kamykami lub żwirkiem, aby mogły się napić bez ryzyka zmoczenia skrzydeł.