16 października, z okazji Światowego Dnia Żywności, w Szkole Podstawowej w Kleszczowie odbyły się pierwsze obchody tego ważnego święta. Uczniowie i nauczyciele włączyli się w działania mające na celu zwiększenie świadomości na temat problemu głodu oraz odpowiedzialnego gospodarowania zasobami żywności.
Podczas lekcji wychowawczych oraz innych zajęć nauczyciele prowadzili dyskusje z uczniami, poruszając istotne kwestie związane z przechowywaniem żywności, ograniczeniem marnotrawstwa, a także oszczędzaniem wody. Uczniowie rozwiązywali testy i karty pracy, które uświadamiały, jak ważne jest dbanie o środowisko oraz racjonalne korzystanie z dostępnych zasobów.
Ciekawym elementem obchodów było zaangażowanie uczniów w przygotowanie materiałów na temat obiegu żywności i polityki zero waste. Uczniowie sami poszukiwali badań dotyczących gotowości Polaków do zmiany nawyków żywieniowych i ograniczenia marnotrawienia żywności. Wszystkie zebrane informacje, wyniki badań oraz wnioski zostały zaprezentowane na szkolnej tablicy informacyjnej, zachęcając całą społeczność szkolną do refleksji i działania.
Pierwsze obchody Światowego Dnia Żywności w SP w Kleszczowie to z pewnością początek ważnej tradycji, której celem jest budowanie świadomości ekologicznej oraz zachęcanie do odpowiedzialnych nawyków żywieniowych.